Ωμοφαγική συνταγή για σοκολατόπιτα με βάση από ξηρούς καρπούς και μους από αβοκάντο και κακάο!
Μερίδες: 12
Χρόνος εκτέλεσης: 45′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
Συστατικά για τη βάση:
300 γρ. αμύγδαλα (μουλιασμένα)
200 γρ. απύρηνους χουρμάδες
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά γλυκού κανέλα
1 πρέζα αλάτι
Συστατικά για τη μους σοκολάτας:
500 γρ. ώριμα αβοκάντο
300 γρ. απύρηνους χουρμάδες
50 γρ. παρθένο λάδι καρύδας
50 γρ. σκόνη κακάο
1 κουτ. γλυκού βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Για τη βάση: Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα από το βράδυ σε αρκετό καθαρό νερό. Έπειτα, τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους ξεπλένουμε σε φρέσκο νερό και αφήνουμε να στεγνώσουν. Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα θρυμματίζουμε και έπειτα τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Ύστερα, βάζουμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε το κολλώδες μείγμα στο μπολ και αναμειγνύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και το απλώνουμε σε μια φόρμα ή ένα τέρκι σαν βάση για το γλυκό.
Για τη μους: Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους ξεπλένουμε με νερό και τους αφήνουμε να στεγνώσουν. Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και αφαιρούμε το κουκούτσι, όπως και τα όποια μαύρα σημεία. Βάζουμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Με αυτό τη μους καλύπτουμε την βάση που έχουμε ήδη προετοιμάσει. Αν θέλουμε, στολίζουμε από πάνω με ξύσμα μαύρης σοκολάτας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και σερβίρουμε.
Συμβουλή:
Μπορείτε να φτιάξετε τη βάση και με διαφορετικούς ξηρούς καρπούς αυτοσχεδιάζοντας με τον συνδυασμό καρπών και σπόρων (chia seeds, hemp seeds, pumpkin seeds etc) . Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το κακάο με χαρούπι.