Το sauerkraut ή ξινολάχανο στα ελληνικά, είναι μια σαλάτα πλούσια σε προβιοτικά στοιχεία μια και είναι προϊόν ζύμωσης!
 l
Χρόνος προετοιμασίας: 30′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
 m
Συστατικά:
2 κιλά λάχανο (επιλέξτε ένα σφιχτό και βαρύ καθώς πιθανότατα θα περιέχει περισσότερο νερό)
2 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι
 m
Εκτέλεση:
Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα που ίσως είναι χτυπημένα ή ξερά και αφήστε τα στην άκρη για τον κομποστοποιητή.
Κόψτε το λάχανο στη μέση και αφαιρέστε το σκληρό στέλεχος.
Πλύνετε και στραγγίξτε καλά το λάχανο.
Κόψτε το λάχανο σε πολύ λεπτές λωρίδες και ανακατέψτε το με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Χρησιμοποιείστε 2 δοχεία ιδίου μεγέθους – το ένα γεμίστε το με το λάχανο και το άλλο με νερό.
Τοποθετείστε το δοχείο με το νερό πάνω στο μείγμα με το λάχανο για να λειτουργήσει ως βαρίδι.
Αφήστε να λειτουργήσει η ζύμωση σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3-5 μέρες – εξαρτάται από το πόσο ζεστή είναι η κουζίνα σας! Όσο πιο ζεστή τόσο πιο γρήγορη ζύμωση!
Προσθέστε επιπλέον γεύσεις μετά την 3η ή 4η μέρα.
m
Tips: Αν θέλετε να γίνει το ξινολάχανο σας πιο ιδιαίτερο, μπορείτε να πειραματιστείτε με τις γεύσεις και να προσθέσετε τριμμένο καρότο ή τζίντζερ, σταφίδες και ανανά. Απλά προσθέστε τα επιπλέον συστατικά 3 ή 4 μέρες αφού αφήσετε το αρχικό μείγμα να ζυμωθεί και αφήστε μια επιπλέον μέρα μαζί με τα επιπλέον υλικά.
Δοκιμάστε και όταν σας αρέσει η γεύση μπορείτε πλέον να το τοποθετήσετε σε αποστειρωμένα βαζάκια και να τα αφήσετε στο ψυγείο μέχρι και έναν χρόνο!