Σοκολατόπιτα Αβοκάντο

Ωμοφαγική συνταγή για σοκολατόπιτα με βάση από ξηρούς καρπούς και μους από αβοκάντο και κακάο!

Μερίδες: 12
Χρόνος εκτέλεσης: 45′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Συστατικά για τη βάση:
300 γρ. αμύγδαλα (μουλιασμένα)
200 γρ. απύρηνους χουρμάδες
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά γλυκού κανέλα
1 πρέζα αλάτι

Συστατικά για τη μους σοκολάτας:
500 γρ. ώριμα αβοκάντο
300 γρ. απύρηνους χουρμάδες
50 γρ. παρθένο λάδι καρύδας
50 γρ. σκόνη κακάο
1 κουτ. γλυκού βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη βάση: Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα από το βράδυ σε αρκετό καθαρό νερό. Έπειτα, τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους ξεπλένουμε σε φρέσκο νερό και αφήνουμε να στεγνώσουν. Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα θρυμματίζουμε και έπειτα τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Ύστερα, βάζουμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε το κολλώδες μείγμα στο μπολ και αναμειγνύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και το απλώνουμε σε μια φόρμα ή ένα τέρκι σαν βάση για το γλυκό.
Για τη μους: Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους ξεπλένουμε με νερό και τους αφήνουμε να στεγνώσουν. Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και αφαιρούμε το κουκούτσι, όπως και τα όποια μαύρα σημεία. Βάζουμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Με αυτό τη μους καλύπτουμε την βάση που έχουμε ήδη προετοιμάσει. Αν θέλουμε, στολίζουμε από πάνω με ξύσμα μαύρης σοκολάτας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και σερβίρουμε.

Συμβουλή:
Μπορείτε να φτιάξετε τη βάση και με διαφορετικούς ξηρούς καρπούς αυτοσχεδιάζοντας με τον συνδυασμό καρπών και σπόρων (chia seeds, hemp seeds, pumpkin seeds etc) . Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το κακάο με χαρούπι. 

H συνταγή αυτή ενδείκνυται για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, εξ’ αιτίας των χουρμάδων και των αμυγδάλων .
Συμβάλει στην ενίσχυση της λειτουργίας της καρδίας και των αγγείων,  μειώνει την υπέρταση και έχει αντιφλεγμονώδη ρόλο λόγω των ενώσεων που περιέχονται στο κακάο και της παρουσίας βιταμίνης Ε και μαγνησίου που περιέχεται στο αβοκάντο και στα αμύγδαλα .
Δρα εναντία της μελαγχολίας χάρη στα συστατικά του κακάο που αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης , νευροδιαβιβαστή που λειτουργεί ως ρυθμιστής της διέγερσης, της θερμοκρασίας, της διάθεσης, της όρεξης, του ύπνου και του πόνου.
Το λάδι καρύδας που χρησιμοποιείται περιέχει μια ασυνήθιστη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου οι οποίες ενδέχεται να έχουν θεραπευτική δράση για τον εγκέφαλο. Και το εκπληκτικό είναι οτι το σώμα δύσκολα αποθηκεύει τα συγκεκριμένα λιπαρά στις λιπαποθήκες. Οπότε είναι μια συνταγή που μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος!

 

Sauerkraut (ξινολάχανο)

Το sauerkraut ή ξινολάχανο στα ελληνικά, είναι μια σαλάτα πλούσια σε προβιοτικά στοιχεία μια και είναι προϊόν ζύμωσης!
 l
Χρόνος προετοιμασίας: 30′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
 m
Συστατικά:
2 κιλά λάχανο (επιλέξτε ένα σφιχτό και βαρύ καθώς πιθανότατα θα περιέχει περισσότερο νερό)
2 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι
 m
Εκτέλεση:
Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα που ίσως είναι χτυπημένα ή ξερά και αφήστε τα στην άκρη για τον κομποστοποιητή.
Κόψτε το λάχανο στη μέση και αφαιρέστε το σκληρό στέλεχος.
Πλύνετε και στραγγίξτε καλά το λάχανο.
Κόψτε το λάχανο σε πολύ λεπτές λωρίδες και ανακατέψτε το με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Χρησιμοποιείστε 2 δοχεία ιδίου μεγέθους – το ένα γεμίστε το με το λάχανο και το άλλο με νερό.
Τοποθετείστε το δοχείο με το νερό πάνω στο μείγμα με το λάχανο για να λειτουργήσει ως βαρίδι.
Αφήστε να λειτουργήσει η ζύμωση σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3-5 μέρες – εξαρτάται από το πόσο ζεστή είναι η κουζίνα σας! Όσο πιο ζεστή τόσο πιο γρήγορη ζύμωση!
Προσθέστε επιπλέον γεύσεις μετά την 3η ή 4η μέρα.
m
Tips: Αν θέλετε να γίνει το ξινολάχανο σας πιο ιδιαίτερο, μπορείτε να πειραματιστείτε με τις γεύσεις και να προσθέσετε τριμμένο καρότο ή τζίντζερ, σταφίδες και ανανά. Απλά προσθέστε τα επιπλέον συστατικά 3 ή 4 μέρες αφού αφήσετε το αρχικό μείγμα να ζυμωθεί και αφήστε μια επιπλέον μέρα μαζί με τα επιπλέον υλικά.
Δοκιμάστε και όταν σας αρέσει η γεύση μπορείτε πλέον να το τοποθετήσετε σε αποστειρωμένα βαζάκια και να τα αφήσετε στο ψυγείο μέχρι και έναν χρόνο!

Green Smoothie

Ένα εύκολο και γρήγορο smoothie για όλες τις εποχές και όλες τις ώρες!
α

Χρόνος προετοιμασίας: 5′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
Μερίδες: 2
α
Συστατικά:
1 πράσινο μήλο βιολογικό με τη φλούδα, χωρίς κουκούτσια
4 μικρά φύλλα kale η 2 μεγάλα, χωρίς κοτσάνια
χυμό από 1 λεμόνι
1 μπαστούνι σέλερι
1 κομμάτι τζίντζερ περίπου 2 εκατοστά ή όσο σας αρέσει
2 ξερά σύκα μουλιασμένα για 20′
400 ml φιλτραρισμένο νερό ή νερό καρύδας
 m
Εκτέλεση:
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε καλά. Σερβίρετε σε 2 ποτήρια με λίγο πάγο ή χωρίς.

Nice & Spicy Μustard

Αυτή η συνταγή για νόστιμη σπιτική πικάντικη μουστάρδα είναι εύκολη και τα μόνα που χρειάζεστε είναι ένα δοχείο για να μουλιάσετε τον σιναπόσπορο και ένα μπλέντερ. Αρχικά δοκιμάστε την βασική συνταγή και έπειτα πειραματιστείτε με τα αγαπημένα σας αρτύματα και γεύσεις. Όταν είμαστε δημιουργικοί στην κουζίνα νέες συνταγές δημιουργούνται κάθε μέρα!

Χρόνος προετοιμασίας: 5′

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Συστατικά:
– 100 γρ. σιναπόσπορο
– 50 ml μηλόξιδο
– ½-1 κουτάλι της σούπας θαλασσινό αλάτι
– 1 κουτάλι της σούπας μελάσα
– 2 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
– 1 κουτάλι της σούπας κύμινο

Εκτέλεση:
Μουλιάστε τους σιναπόσπορους σε φιλτραρισμένο νερό για 6 ώρες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρο σιναπόσπορο και ανοιχτόχρωμο).
Σουρώστε καλά και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για 8 ώρες περίπου για να αναπνεύσει.
Τοποθετείστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό.
Τοποθετείστε σε αεροστεγές δοχείο και συντηρήστε στο ψυγείο για 4 εβδομάδες.

Tips:
Αφού εκτελέσετε την βασική συνταγή θα μπορούσατε για παράδειγμα να προσθέσετε σύκα ή κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο, ίσως διαφορετικά μπαχαρικά όπως κόλιανδρο ή χρησιμοποιήστε βότανα και μυρωδικά.

Enjoy the real taste of Nature!!!

Stuffed Chocolate Dates

Έξυπνο, εύκολο, υγιεινό και εξαιρετικά γευστικό γλυκάκι για όλες τις ώρες και όλα τα γούστα!

Χρόνος προετομασίας: 30′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
Μερίδες: 4

Υλικά:
8 βασιλικοί χουρμάδες μουλιασμένοι για 8 ώρες
8 καρύδια (μισά)
50γρ βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης
20γρ ωμή βιολογική σκόνη κακάο
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
1 πρέζα φυσική βανίλια ή κανέλα ή κάρδαμο
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Με ένα μαχαίρι κάντε μια μικρή τομή στη μια πλευρά των χουρμάδων και βγάλτε το κουκούτσι.
Ξεπλύνετε καλά τους χουρμάδες και στεγνώστε τους απαλά με μια πετσέτα.
Γεμίστε τους χουρμάδες με τα καρύδια και κλείστε τους πιέζοντας ελαφρά.
Σε μπεν μαρί αφήστε να λιώσει το λάδι καρύδας και μετά ανακατέψτε το με το κακάο και τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με τους χουρμάδες.
Τοποθετήστε τους χουρμάδες σε ένα πιάτο και αφήστε τους για 20′ στο ψυγείο για να παγώσουν και μετά είναι έτοιμοι για να τους απολαύσετε!

Tip:
Αν θέλετε, μπορείτε να ρολάρετε τους χουρμάδες σε τριμμένη καρύδα ή να τους πασπαλίσετε με κάποιο άλλο υλικό που αγαπάτε για να βάλετε την προσωπική σας σφραγίδα!

Roasted Pumpkin Soup

Μια εύκολη και πάρα πολύ νόστιμη σούπα που μπορεί να μας κρατήσει παρέα όλους τους χειμερινούς μήνες ή όσο υπάρχουν διαθέσιμες κολοκύθες!

Μερίδες: 4
Χρόνος παρασκευής: 90′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολη

Συστατικά:
600 γρ. βιολογική κολοκύθα καθαρισμένη
30γρ. φρέσκο τζίντζερ ψιλοκομμένο
60ml παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης
500ml σπιτικό ζωμό λαχανικών ή φιλτραρισμένο νερό
60ml χυμό λεμονιού
αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόψτε την κολοκύθα σε μεγάλα κομμάτια και ψήστε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50′.
Βγάλτε την κολοκύθα από τον φούρνο και προσθέστε την στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υλικά εκτός από ο ελαιόλαδο και τον ζωμό/νερό.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε τον ζωμό.
Σιγοβράστε για 15′, δοκιμάστε μήπως χρειάζεται να διορθώσετε το αλατοπίπερο και όταν αφαιρέσετε το κατσαρολάκι από την φωτιά προσθέστε το ελαιόλαδο και σερβίρετε.

Berries & Nut Yogurt

Η πιο νόστιμη και υγιεινή επιλογή για ένα φυτικό πρωινό ή σνακ!

Μερίδες: 2
Χρόνος παρασκευής:
5′
Βαθμός δυσκολίας:
εύκολο

Συστατικά:
2 φλυτζάνια κάσιους μουλιασμένα για 4 ώρες
½ κουταλιά του γλυκού προβιοτικά βακτήρια
1 ½ φλυτζάνι φιλτραρισμένο νερό
1 φλυτζάνι μούρα ή φρούτα του δάσους

Εκτέλεση:
Σουρώστε και ξεπλύνετε τα κάσιους.
Τοποθετείστε τους καρπούς και το νερό και χτυπήστε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
Προσθέστε τα προβιοτικά και τα φρούτα και απολαύστε!

Tips:
Αν θέλετε να καλλιεργήσετε περισσότερα προβιοτικά βακτήρια στο μείγμα, αφήστε το να ζυμωθεί γοα 4-8 ώρες πριν προσθέσετε τα φρούτα.

Επιπλέον μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι και κάποιο γλυκαντικό, ακόμα και λίγο αλάτι – για τις πιο απαιτητικές παλέτες!

“Nut-ella”

Αγαπημένο άλειμμα που συνοδεύει τα πρωινά μας, τα βραδινά μας και όλες τις γλυκιές στιγμές μας!

Ποσότητα: 1 βάζο 500ml
Χρόνος παρασκευής: 5′
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Συστατικά:
100γρ φουντούκια μουλιασμένα σε φιλτραρισμένο νερό για 12 ώρες
200ml γάλα καρύδας
20γρ ωμό κακάο
100γρ χουρμάδες
1 φυσική βανίλια οόκληρη ή 1/2 κ.γλ. απόσταγμα βανίλιας
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:
Σουρώνουμε τα φουντούκια και τα ξεπλένουμε μαζί με τους χουρμάδες.
Σε μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τα επεξεργαζόμαστε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει το μείγμα πολύ λείο.
Τοποθετούμε σε αποστειρωμένο βάζο και στο ψυγείο όπου μπορεί να μείνει φρέσκο έως τρείς ημέρες.

Great Balls of Carrot

Αγαπημένα μπαλάκια καρότου και καρύδας κατάλληλα για όλες τις ώρες, τις περιστάσεις και τα γούστα!

Ποσότητα: 20 μπαλάκια περίπου
Χρόνος παρασκευής: 55′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Συστατικά:

Για τα μπαλάκια:
100γρ τριμμένο καρότο
70γρ βασιλικοί χουρμάδες
20γρ τριμμένη καρύδα
1 πρέζα θαλασσινό αλάτι
1/2 κουταλάκι κάρδαμο
1/4 κουταλάκι κανέλα Κεϋλάνης

Για το frosting:
100ml κρέμα καρύδας
25 γρ λάδι καρύδας
1 πρέζα αλάτι
25γρ ζάχαρη καρύδας
λίγη τριμμένη καρύδα

Εκτέλεση:
Βγάζουμε το κουκούτσι απο τους χουρμάδες, τους ξεπλένουμε καλά και τους ψιλοκόβουμε ή τους πολτοποιούμε.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε μπαλάκια περίπου 10-12γρ
Σε μπλέντερ ομογενοποιούμε τα υλικά του frosting χωρίς την τριμμένη καρύδα.
Ρολάρουμε τα μπαλάκια στο frosting Και έπειτα στην τριμμένη καρύδα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 40-45′ και σερβίρουμε.
Σε ψυγείο με θερμοκρασία 4 βαθμούς κελσίου μπορούν να διατηρηθούν μέχρι 3 ημέρες.

Sunflower Seed Pate

Ένα πατέ όπως δεν το έχουμε ξαναδεί, με λεπτή γεύση και λιαστές ντομάτες να δίνουν ένταση και χρώμα σε αυτό το θαυμάσιο ορεκτικό!

Ποσότητα: 550ml
Χρόνος προετοιμασίας: 4 ώρες
Χρόνος παρασκευής:
 20′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Συστατικά:

  • 400γρ ηλιόσπορο sunflower seeds
  • 75ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
  • ½ κουταλάκι θαλασσινό αλάτι
  • 3 χουρμάδες
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 100γρ λιαστές ντομάτες

Εκτέλεση:
Μουλιάστε τους ηλιόσπορους σε φιλτραρισμένο νερό για περίπου 4-6 ώρες.
Ξεπλύνετε καλά και αφαιρέστε όσα φλούδια μπορείτε (γεμίστε το μπολ με νερό και θα επιπλέουν), σουρώστε και αφήστε να στεγνώσουν.
Τοποτετήστε τους ενεργοποιημένους σπόρους με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα food processor με λεπίδα S ή ένα μπλέντερ και δουλέψτε το υλικό μέχρι να γίνει βελούδινο.
Σερβίρετε με κράκερς ή φύλλα μαρουλιού, ίσως και σαν γαρνιτούρα

Tips:
Διατηρήστε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο στους 4 βαθμούς κελσίου για 3 μέρες.
Αν θέλετε, αντικαταστήστε τους ηλιόσπορους με κολοκυθόσπορους ή άλλους σπόρους ή καρπούς της επιλογής σας.