Blog

Nice & Spicy Μustard

Αυτή η συνταγή για νόστιμη σπιτική πικάντικη μουστάρδα είναι εύκολη και τα μόνα που χρειάζεστε είναι ένα δοχείο για να μουλιάσετε τον σιναπόσπορο και ένα μπλέντερ. Αρχικά δοκιμάστε την βασική συνταγή και έπειτα πειραματιστείτε με τα αγαπημένα σας αρτύματα και γεύσεις. Όταν είμαστε δημιουργικοί στην κουζίνα νέες συνταγές δημιουργούνται κάθε μέρα!

Χρόνος προετοιμασίας: 5′

Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Συστατικά:
– 100 γρ. σιναπόσπορο
– 50 ml μηλόξιδο
– ½-1 κουτάλι της σούπας θαλασσινό αλάτι
– 1 κουτάλι της σούπας μελάσα
– 2 κουτάλι της σούπας ελαιόλαδο
– 1 κουτάλι της σούπας κύμινο

Εκτέλεση:
Μουλιάστε τους σιναπόσπορους σε φιλτραρισμένο νερό για 6 ώρες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρο σιναπόσπορο και ανοιχτόχρωμο).
Σουρώστε καλά και αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για 8 ώρες περίπου για να αναπνεύσει.
Τοποθετείστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να έχετε την επιθυμητή υφή. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό.
Τοποθετείστε σε αεροστεγές δοχείο και συντηρήστε στο ψυγείο για 4 εβδομάδες.

Tips:
Αφού εκτελέσετε την βασική συνταγή θα μπορούσατε για παράδειγμα να προσθέσετε σύκα ή κάποιο άλλο αποξηραμένο φρούτο, ίσως διαφορετικά μπαχαρικά όπως κόλιανδρο ή χρησιμοποιήστε βότανα και μυρωδικά.

Enjoy the real taste of Nature!!!

Green Smoothie

Ένα εύκολο και γρήγορο smoothie για όλες τις εποχές και όλες τις ώρες!
α

Χρόνος προετοιμασίας: 5′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
Μερίδες: 2
α
Συστατικά:
1 πράσινο μήλο βιολογικό με τη φλούδα, χωρίς κουκούτσια
4 μικρά φύλλα kale η 2 μεγάλα, χωρίς κοτσάνια
χυμό από 1 λεμόνι
1 μπαστούνι σέλερι
1 κομμάτι τζίντζερ περίπου 2 εκατοστά ή όσο σας αρέσει
2 ξερά σύκα μουλιασμένα για 20′
400 ml φιλτραρισμένο νερό ή νερό καρύδας
 m
Εκτέλεση:
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε καλά. Σερβίρετε σε 2 ποτήρια με λίγο πάγο ή χωρίς.

Sauerkraut (ξινολάχανο)

Το sauerkraut ή ξινολάχανο στα ελληνικά, είναι μια σαλάτα πλούσια σε προβιοτικά στοιχεία μια και είναι προϊόν ζύμωσης!
 l
Χρόνος προετοιμασίας: 30′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο
 m
Συστατικά:
2 κιλά λάχανο (επιλέξτε ένα σφιχτό και βαρύ καθώς πιθανότατα θα περιέχει περισσότερο νερό)
2 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι
 m
Εκτέλεση:
Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα που ίσως είναι χτυπημένα ή ξερά και αφήστε τα στην άκρη για τον κομποστοποιητή.
Κόψτε το λάχανο στη μέση και αφαιρέστε το σκληρό στέλεχος.
Πλύνετε και στραγγίξτε καλά το λάχανο.
Κόψτε το λάχανο σε πολύ λεπτές λωρίδες και ανακατέψτε το με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Χρησιμοποιείστε 2 δοχεία ιδίου μεγέθους – το ένα γεμίστε το με το λάχανο και το άλλο με νερό.
Τοποθετείστε το δοχείο με το νερό πάνω στο μείγμα με το λάχανο για να λειτουργήσει ως βαρίδι.
Αφήστε να λειτουργήσει η ζύμωση σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 3-5 μέρες – εξαρτάται από το πόσο ζεστή είναι η κουζίνα σας! Όσο πιο ζεστή τόσο πιο γρήγορη ζύμωση!
Προσθέστε επιπλέον γεύσεις μετά την 3η ή 4η μέρα.
m
Tips: Αν θέλετε να γίνει το ξινολάχανο σας πιο ιδιαίτερο, μπορείτε να πειραματιστείτε με τις γεύσεις και να προσθέσετε τριμμένο καρότο ή τζίντζερ, σταφίδες και ανανά. Απλά προσθέστε τα επιπλέον συστατικά 3 ή 4 μέρες αφού αφήσετε το αρχικό μείγμα να ζυμωθεί και αφήστε μια επιπλέον μέρα μαζί με τα επιπλέον υλικά.
Δοκιμάστε και όταν σας αρέσει η γεύση μπορείτε πλέον να το τοποθετήσετε σε αποστειρωμένα βαζάκια και να τα αφήσετε στο ψυγείο μέχρι και έναν χρόνο!

Σοκολατόπιτα Αβοκάντο

Ωμοφαγική συνταγή για σοκολατόπιτα με βάση από ξηρούς καρπούς και μους από αβοκάντο και κακάο!

Μερίδες: 12
Χρόνος εκτέλεσης: 45′
Βαθμός δυσκολίας: εύκολο

Συστατικά για τη βάση:
300 γρ. αμύγδαλα (μουλιασμένα)
200 γρ. απύρηνους χουρμάδες
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά γλυκού κανέλα
1 πρέζα αλάτι

Συστατικά για τη μους σοκολάτας:
500 γρ. ώριμα αβοκάντο
300 γρ. απύρηνους χουρμάδες
50 γρ. παρθένο λάδι καρύδας
50 γρ. σκόνη κακάο
1 κουτ. γλυκού βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:
Για τη βάση: Μουλιάζουμε τα αμύγδαλα από το βράδυ σε αρκετό καθαρό νερό. Έπειτα, τα ξεπλένουμε καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και τους ξεπλένουμε σε φρέσκο νερό και αφήνουμε να στεγνώσουν. Βάζουμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα και τα θρυμματίζουμε και έπειτα τα αδειάζουμε σε ένα μπολ. Ύστερα, βάζουμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε το κολλώδες μείγμα στο μπολ και αναμειγνύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και το απλώνουμε σε μια φόρμα ή ένα τέρκι σαν βάση για το γλυκό.
Για τη μους: Βγάζουμε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες, τους ξεπλένουμε με νερό και τους αφήνουμε να στεγνώσουν. Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και αφαιρούμε το κουκούτσι, όπως και τα όποια μαύρα σημεία. Βάζουμε τους χουρμάδες στο μπλέντερ και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Με αυτό τη μους καλύπτουμε την βάση που έχουμε ήδη προετοιμάσει. Αν θέλουμε, στολίζουμε από πάνω με ξύσμα μαύρης σοκολάτας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες και σερβίρουμε.

Συμβουλή:
Μπορείτε να φτιάξετε τη βάση και με διαφορετικούς ξηρούς καρπούς αυτοσχεδιάζοντας με τον συνδυασμό καρπών και σπόρων (chia seeds, hemp seeds, pumpkin seeds etc) . Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το κακάο με χαρούπι. 

H συνταγή αυτή ενδείκνυται για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, εξ’ αιτίας των χουρμάδων και των αμυγδάλων .
Συμβάλει στην ενίσχυση της λειτουργίας της καρδίας και των αγγείων,  μειώνει την υπέρταση και έχει αντιφλεγμονώδη ρόλο λόγω των ενώσεων που περιέχονται στο κακάο και της παρουσίας βιταμίνης Ε και μαγνησίου που περιέχεται στο αβοκάντο και στα αμύγδαλα .
Δρα εναντία της μελαγχολίας χάρη στα συστατικά του κακάο που αυξάνουν την έκκριση σεροτονίνης , νευροδιαβιβαστή που λειτουργεί ως ρυθμιστής της διέγερσης, της θερμοκρασίας, της διάθεσης, της όρεξης, του ύπνου και του πόνου.
Το λάδι καρύδας που χρησιμοποιείται περιέχει μια ασυνήθιστη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου οι οποίες ενδέχεται να έχουν θεραπευτική δράση για τον εγκέφαλο. Και το εκπληκτικό είναι οτι το σώμα δύσκολα αποθηκεύει τα συγκεκριμένα λιπαρά στις λιπαποθήκες. Οπότε είναι μια συνταγή που μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος!

 

Quote

Believe it or not, there was a time when we did not merely consume products and services; instead, we actively participated in life. We foraged or produced and cooked our own food. We made our own music and stories, and performed them around fires for family, friends and our immediate communities. We carved out our own spoons and bowls in the shape of our own soul. We made our booze together and drank it together. But gradually the ghostly spirit of The Machine infiltrated our minds, and possessed them. Now instead of living lives that are rich with diversity and which allow us to express a thousand aspects of ourselves in a thousand different ways, we specialise in one particular job or another, doing more or less the same thing every hour of every day in an attempt to replicate the mantra of ‘maximum efficiency’, a quality which has an undeservedly good reputation.”
-Mark Boyle